Overige Wijnen


Portugal
De naam van het land zegt het al, Portugal, Port. Dit is absoluut de drank die Portugal bekendheid in de wereld van wijn gaf. Daar waar de Engelse tijdens gevechten met Frankrijk hun importactiviteiten van wijn naar Portugal verlegde ontstond deze bijzondere wijn.

Vandaag de dag weten we dat in Portugal meer is te krijgen dan alleen maar Port. We hebben in het Zuiden de Algarve waar menig toerist aan zijn trekken kan komen en 1,5 uur naar het noorden, noordoosten vinden we de kurkstreek Alentejo waar ondertussen ook goede instapwijnen gemaakt worden en ‘jammie’ rode wijnen. Rondom Lissabon – Setúbal - hebben veel wijnmakers zich toegelegd op zoete wijnen. Daarna verder naar het noorden krijgen we de stoere wijngebieden Barraida voor gecorceerd rood en Vinho Verde voor heerlijke frisse witte wijnen. En als laatste de bekendste regio van Portugal, het achterland van de stad Porto waar de Douro vallei met zijn leisteen en granieten bodem de basis voor de portwijnen herbergt.

Quinta do Noval
De absolute top sinds jaar en dag, dat is Noval. Hier worden wijnen gemaakt bulkend van het fruit, prachtig in evenwicht met het alcohol en per soort heel typisch.
  • Fine White Port
  • Ruby Port
  • Tawny Port
  • Tawny Reserve
  • Tawny 10 Year Old
  • Tawny 20 Year Old
  • Colheita
  • Late Bottle Vintage
  • Vintage


Amerika
Wijn is niet de eerste gedachten die bij ons opkomt als we aan Amerika denken. Maar vergis je niet, hier wordt héél veel wijn gemaakt. Nappa Valley wat reeds vele jaren terug bekendheid verkreeg met zijn krachtige, hout gedomineerde Chardonnay wijnen is nog steeds een heel belangrijk wijngebied. Maar langzamerhand zien we aan diezelfde oostkust iets meer naar het noorden toe in de staten Washington en Oregon wijnbouw die heel veel trekjes van Europa vertoont. Niet alleen omdat het klimaat hier veel grilliger is dan in het warme Nappa, maar vooral omdat men hier kiest voor elegantie in plaats van concentratie. Hier is men gaan begrijpen dat goede wijndruiven tijd nodig hebben en dat een wijn zonder (of met lage) zuren nooit een top wijn zal worden.

Panamera Winery – Napa Valley
Amerikaanse wijn in een Europees jasje.
  • Chardonnay
  • Cuvée California


Chili
Wat vaak nog heel opvallend is aan wijnen uit Chili is het evenwicht en de fruitconcentratie. Hier beheerst men uitermate goed de verschillende technieken van wijn maken. Los van het feit dat de Andes een bijzonder goede invloed op de klimatologische omstandigheden heeft. Dé ontdekking in Chili was wel de Carmenère druif. Daar waar in Bordeaux deze druif negen van de tien keer als Merlot werd gezien, kwamen de verschillen in Chili meer naar voren en werd uiteindelijk de ontdekking gedaan van dit ‘nieuwe’ druivenras. Familie van, maar niet dezelfde druif bleek het geval. Carmenère heeft een ander blad, een iets kleinere druif en qua smaak meer cassisfruit en kruidigheid.

Heritage – Central Valley
Grootschalig bedrijf wat zeer goede prijs-/kwaliteitswijnen maakt.
  • Chardonnay
  • Cabernet Sauvignon

Kawin (Hacienda Araucano) – Colchagua Valley
François Lurton (zoon van Andé Lurton uit Bordeaux) richtte in 1992 samen met zijn broer Jacques dit wijndomein op. Ondertussen izwaait hij hier de scepter en is het zijn tweede thuis. Ook hier weet hij Sauvignon Blanc te vervaardigen waar hij menigeen het nakijken mee geeft.
  • Sauvignon Blanc Reserva Privada
  • Cabernet Sauvignon Blanc Reserva Privada

Botalcura – Mauly Valley
Botalcura is een op en top wijnbedrijf in Europese stijl. Dit kleine wijnbedrijf maakt wijnen verteerbare wijnen van – voor Chili -gekke druivenrassen. Zo zien we hier Cabernet Franc en ook Nebbiolo als vreemde vogels in de bijt.
  • Sauvignon Blanc
  • Chardonnay - Viognier Reserva
  • Carmenère
  • Syrah - Nebbiolo Reserva
  • Syrah - Malbec Reserva
  • Carmenère - Merlot Reserva
  • Cabernet Franc Gran Reserva
  • Carmenère Gran Reserva

Argentinië
In Argentinië zien we veel wijnen die lijken op Chileense wijnen, maar het grootste verschil zit hem in de Spaanse oorsprong. Over het algemeen zijn de wijnen wat minder gepolijst en wordt er qua druivenrassen nog vaak gesjanst met die van Spanje. Tempranillo heeft hier een hele belangrijke waarde, net zoals Malbec wat overigens een Frans druivenras is. Qua witte druivenrassen is Torrontès echt inheems en heeft met zijn bloemig aroma veel weg van de Elzasser Muscat.

Altocedro | La Consulta
Een klein tophuis gelegen in La Consulta. Met zo’n 20 hectare is Karim Mussi Saffi (Libanees) een zeer kleine producent van grote klasse.
  • Tempranillo Reserva
  • Malbec

    Domaine Bousquet - Mendoza
    Jean Bousquet, was in 1990 een van de eerste Europese pioniers in Argentinië. Ondertussen is het bedrijf een van de kartrekkers op het gebied van biologische wijnbouw in Mendoza.
    • Cabernet Sauvignon
    • Malbec



      Zuid-Afrika
      Los van de Nederlandse taal hebben we hier meer ‘achtergelaten’. De Nederlanders brachten namelijk ook de druivenplant naar Kaap de Goede Hoop, Zuid-Afrika. Daarnaast was na het afschaffen van de apartheid Zuid-Afrikaanse wijn een van de eerste ‘Nieuwe Wereldwijn’ die we op de Nederlandse schappen aantroffen.

      Met heel veel enthousiasme werden deze wijnen ontvangen. Wijnen met een hoog smaakvolume, aangename rijpe tannines, veel sap en zeer toegankelijk om te drinken, zelfs zonder rijping in de kelder…. Dit was een zorgde voor een enorme kentering van de Nederlandse wijnconsumptie. Natuurlijk bleven een groot aantal mensen de Franse wijnen trouw. Maar na verloop van tijd moesten ook zij toegeven dat de algemene kwaliteit van Franse wijnbouw wat onder het stof begon te komen. Daar was het hoogste tijd voor vernieuwing en modernisering. Die kwam er ook als we de Bordeauxwijnen van die tijd nog eens goed onder de loep nemen. Wijnen met meer concentratie en rijpheid van het fruit. Ook werden de druivenselecties verbeterd wat allemaal ten goede van de uiteindelijke kwaliteit kwam.

      Naast Stellenbosch kennen we in Zuid-Afrika nog heel veel andere wijnbouwgebieden waar kwaliteitswijnen gemaakt worden. Los van alle Franse druivenrassen wordt in Zuid-Afrika op grote schaal Pinotage verbouwd. Een Franse kruising van Cinsault en Pinot Noir. Deze druif zien we buiten Zuid-Afrika eigenlijk nergens.

      False Bay | Western Cape - Paarl
      False bay is een label van Waterkloof. Alle wijnen worden gemaakt met natuurlijke gisten en bijna volledig van biologische druiven.
      • Sauvignon Blanc
      • Chenin Blanc
      • Chardonnay
      • Pinotage
      • Syrah

      Peacock Ridge | Western Cape - Swartland
      ‘Crispy wines’ van Peacock Ridge. Dit wijndomein kiest voor goede zuren en fruit in de wijn wat ze verteerbaar en doordrinkbaar maakt.
      • Chenin Blanc
      • Syrah

      Jordan | Stellenbosch
      Europa in Zuid-Afrika; dat is gelukt. Hier wordt gewerkt met alleen de beste druiven en volgens Europese methode. Hier maakt men geen overgeconcentreerde wijnen, maar wijnen met elegance en karakter.
      The Outlier Sauvignon Blanc
      • Barrel Fermented Chenin Blanc
      • Barrel Fermented Chardonnay
      • Nine Yards Chardonnay
      • Cabernet Sauvignon
      • The Prospector Syrah
      • Cobblers Hil
      • Millifera Riesling 375ml.



      Australië
      Naast Frankrijk is dit het Syrah land – of Shiraz zoals ze het hier noemen – bij uitstek. Qua wit mogen we nog steeds rekenen op de Semillon uit Hunter Valley, maar ook in Australië zijn veel dingen veranderd.

      Het waren destijds de Duitsers die de eerste wijnstokken aanplanten in het Zuidelijk gedeelte van Australië. Vandaar dat we nog steeds – weliswaar op kleinere schaal – Riesling uit Australië kunnen drinken. En deze wijnen hebben gek genoeg vaak nog een hint van de Duitse soortgenoot ook. Australië is een van de eerste nieuwe wereld landen die getracht heeft om op Europese stijl wijnen te maken. Nadat de kop van het succes met zware ‘jammie achtige’ wijnen eraf was. Stond er een klein clubje wijnbouwers op die rondom Adelaide verteerbare wijnen ging maken met een knipoog naar Europa. In beginsel werd dat vooral nationaal niet zo goed begrepen en ook internationaal was hier best wat kritiek op. Maar heden ten dagen kunnen we hier soms Bourgogne achtige Chardonnays drinken; verteerbaar met prettige zuren en mineraliteit. En houtgebruik in een mate die alleen maar ondersteunend is in plaats van smaakmakend. Chapeau Australië!

      Coriole Vineyards | McLaren Vale
      Voor Australische begrippen zijn de wijnen verfijnd en verteerbaar, zonder al te veel houtrijping. In dit domein staat de Shiraz centraal en is de Lloyd Shiraz een Australisch icoon.
      • Estate Sangiovese
      • Estate Shiraz
      • Lloyd Reserve Shiraz


      Nieuw-Zeeland
      Hét land van de Sauvignon Blanc, tenminste dit is het druivenras wat Nieuw-Zeeland voor goed op de kaart zetten als wijnland. Uiteindelijk domineert nog steeds de Chardonnay druif hier maar Sauvignon Blanc en Nieuw-Zeeland zijn twee handen op een buik. Er is een groot klimatologisch verschil tussen het noordelijk- en zuidelijk eiland. Het noorden van het noordelijk eiland (Hawkes Bay en Bay of Plenty) is natter en warmer dan het zuiden. Hier worden meer Bordeauxstijl achtige wijnen gemaakt terwijl we in het zuiden van het noordelijk eiland (Wellington) de Pinot Noir goed zien gedijen.

      Het noordelijk gedeelte van het zuidelijk eiland (Marlborough) wordt geroemd om zijn knisperend frisse Sauvignon Blanc en Zuidelijk gedeelte van het zuidelijk eiland (Otago) – Het zuidelijkste puntje van de wereld waar vandaag de dag wijn gemaakt wordt - heeft de potentie om de allermooiste Pinot Noirs ter wereld te gaan maken. Vandaag de dag zien we hier veelal Duits getinte wijnen die in goede jaren ongehoord hoge klasse behalen.

      Misty Cove | Marlborough
      Deze kleine winery betrekt zijn fruit uit de beste wijngaarden van Marlborough en (gek genoeg) uit Central Otago. Ze maken hiervan loepzuivere wijnen met veel fruit en frisheid.
      • Sauvignon Blanc
      • Sauvignon Blanc Organic
      • Pinot Noir

      Staete Landt | Marlborough
      De Nederlander Ruud Maasdam en zijn vrouw Dorien stichtte in 1996 dit domein in Marlborough. Ze toverde een boomgaard om tot wijngaard waarna verschillende druivenrassen naar bodemsoort werden geplant. Wat volgde zijn prachtige wijnen met veel karakter.
      • Sauvignon Blanc ‘Anabel’
      • Viognier
      • Pinot Noir
      • Syrah ‘Arie’







      Bossche Wijnkoperij | van Veldekekade 348 | 5216 KT | ‘s-Hertogenbosch | T 073 6134650 | info@bosschewijnkoperij.nl  | www.bosschewijnkoperij.nl